SON DAKİKA

Suskun Medya – Son Dakika Haberler
Ayşe Gündüz

Demirtaş’a ‘katil’ diyene hapis, fularlı teröristin annesine tazminat

Demirtaş’a ‘katil’ diyene hapis, fularlı teröristin annesine tazminat
Bu haber 20 Ekim 2017 - 1:20 'de eklendi ve 17.470 kez görüntülendi.

Sonhaberler.com ‘daki habere göre mahkemelerin son günlerde verdiği kararlar tepkilere neden oluyor. Kırmızı fularlı kız olarak kamuoyunda bilinen PKK’lı teröristin annesine “bir günlük gözaltı” nedeniyle tazminat ödenirken, HDP Eş Başkanı Demirtaş’a 6-7 Ekim olaylarındaki sorumluluğu nedeniyle ‘katil’ diyen 4 kişi hakkında açılan dava hapis cezasıyla sonuçlandı.

Mahkemeler tarafından son iki gün içinde verilen kararlar tepkilere neden oldu. Mahkemelerden biri kamuoyunda ‘kırmızı fularlı kız’ olarak bilinen PKK’lı teröristin annesine ‘haksız gözaltı’ gerekçesiyle tazminat ödenmesine karar verirken, bir başka mahkeme de Selahattin Demirtaş’a katil dedikleri için 4 kişiye hapis cezası verdi.

HÜDA PAR Yüksek İstişare Üyesi Süleyman Atmaca, Gazeteci-Yazar Adem Özköse, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri İbrahim Toprak ve Nevvab Temel’e 6-7 Ekim olaylarının baş sorumlularından biri olan Selahattin Demirtaş’a ‘katil’ dedikleri için Ankara 30’uncu Asliye Mahkemesi tarafından 2 ay 15 gün hapis cezası verildi.

6-7 Ekim olaylarının baş sorumlularından biri olarak görülen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “katil” dedikleri için Ankara 30’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde Demirtaş’ın “müşteki” olarak yer aldığı davada savcılık, sanıklar Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Yüksek İstişare Kurulu üyesi Süleyman Atmaca, Gazeteci-yazar Adem Özköse, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri olduğu belirtilen İbrahim Toprak ve Nevvab Temel’in kullandığı ‘katil’ ifadesinin suç olduğuna hükmetti. Mahkeme, “takdir yetkisini kullanarak”, üç aylık hapis cezasını önce 2 ay 15 güne indirdi ardından hükmün açıklanmasının 5 yıl geri bırakılmasına karar verdi.

6-7 Ekim olaylarının baş sorumlularından biri olan Selahattin Demirtaş’a “katil” dediği için Ankara 30’uncu Asliye Mahkemesi tarafından 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Özköse mahkemede yaptığı savunmasında “6-7 Ekim  olaylarında Selahaddin Demirtaş halkı sokağa çağırarak 40 civarında vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Ben de bu nedenle iddianamede belirtildiği gibi twetter hesabımdan ‘vatandaşlarımızın katili Selahaddin Demirtaş isimli provakatöre hesap sorulmalıdır’ şeklinde bir tweet attım. Bu tweet düşünce özgürlüğü kapsamına girmektedir.” İfadelerini kullandı.

Özköse: Katile katil, zalime zalim diyeceğiz

Özköse mahkeme kararı sonrası yaptığı açıklamada “Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesinde payı olan birine sıfatını söylediğim için asla pişman değilim. Eğer bu ülkede katile katil demek suçsa bilsinler ki bir Müslüman olarak  katile katil, zalime zalim demeye devam edeceğim” dedi. Buna göre sanıklar 5 yıl içinde herhangi bir suçtan ceza alırsa Demirtaş’a “katil” dedikleri için 2 ay 15 gün hapis cezası yatacak.

Demirtaş’ın avukatı: Erdoğan için de başvuru yaptık

Karar sonrası bir açıklamada Selahattiin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman’dan geldi. Mahsuni Karaman bu kararı örnek göstererek “Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa gereği sadece yalnızca vatana ihanetten yargılanabiliyor. Fakat kendisinin de Demirtaş’la ilgili ifadeleri olduğu için aynı başvuruyu kendisi için de yaptık” diye konuştu.

PKK’LI TERÖRİSTE TAZMİNAT

Gezi eylemleri sırasında tutuklanan ve kırmızı fuları delil olarak gösterildiği için kamuoyunda ‘Kırmızı fularlı kız’ olarak bilinen PKK’lı terörist Ayşe Deniz Karacagil Rakka’da IŞİD’e karşı savaşırken öldürülmüştü. Karacagil’in annesi Nuray Erçağan, 4 yıl önce haksız yere gözaltına alındığı iddiasıyla açtığı tazminat davasını kazandı. Devlet, Erçağan’a 1 günlük gözaltı bedeli olarak 25.77 TL maddi, 200 TL de manevi tazminat ödeyecek.

Kararı Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11. Ceza Dairesi’nde görülen duruşmaya davacı Nuray Erçağan katılmazken, onu temsilen avukat Hakan Evcil duruşmada yer aldı. Davalı olan Hazine’yi ise avukat Haydar Tercanlı temsil etti. Savcı Hüseyin İsli, esas hakkındaki mütalaasında, davacı Erçağan’ın 2 Haziran 2013 tarihinde yakalandığı, doktor raporu, kimlik ve fotoğraf tespiti yapıldıktan sonra 3 Haziran 2013 günü serbest bırakıldığı, bu şekilde 1 gün gözaltında kaldığı ve hakkında kamu davası açıldığı, ancak, Antalya 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararının 2 Şubat 2016 tarihinde kesinleştiğini belirterek, davacıya mahkemece takdir edilecek miktarda tazminat ödenmesine hükmedilmesine karar verilmesini talep etti.

Şermin Başverdi başkanlığındaki mahkeme heyeti, Erçağan’ın maddi tazminat talebini kısmen kabul ederek, 25.77 TL maddi tazminatın yasal faiziyle birlikte davalı Hazine’den alınarak, davacıya ödenmesine karar verdi. Mahkeme, ayrıca Erçağan’ın manevi tazminat talebini de kısmen kabul ederek, 200 TL’nin faiziyle ödenmesine hükmetti. Nuray Erçağan’ın avukatı Hakan Evcin, tazminat kararıyla ilgili “Nuray hanım, 4 yıl önce akrabalarını Manavgat’a yolcu etmek için Muratpaşa iİlçesindeki Çallı semtinde bulunurken, o sırada göstericilerle birlikte gözaltına alındı.

Mahkeme, kendisinin haksız yere gözaltına alındığına hükmetti. Açtığımız tazminat davasında bize çıkan rakam, gelirini ispat edemeyenler için uygulanan bir miktar. Nuray hanım da ev hanımı olduğu için 4 yıl önceki asgari ücreti göz önüne alan mahkeme 1 günlük ücreti 25.77 TL olarak hükmetti” diye konuştu.

kaynak:Son Haberler

Karara Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

CEZA ALMASINA SEBEP OLAN O TWİT

 

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA